Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak nalepit zrcadlo na obklady? Kompletní návod

Jak nalepit zrcadlo na obklady? Kompletní návod

Připevnit zrcadlo na zeď není nic moc složitého. Pokud se chcete vyhnout vrtání do obkladu, přichází na řadu lepení. Jak zrcadlo na obklady správně nalepit? Poradíme vám, na co se připravit a jak to zvládnout s perfektním a hlavně spolehlivým výsledkem.


Čím zrcadlo na obklady přilepit

Možnosti máte tři, a to oboustrannou lepící pásku, lepidlo nebo silikon. Podíváme se blíže na všechny z nich.

Oboustranná lepící páska

Výhodou oboustranné lepící pásky je rychlost a čistota lepení. Dejte si pozor, aby měla dostatečnou nosnost a byla vhodná do vlhkého prostředí. Nejlepším řešením je pěnová páska, která si poradí s drobnými nerovnostmi, kompenzuje menší otřesy a bez problému ji odstraníte, pokud se zrcadlem změníte plány. Čím větší je hustota pěny, tím vyšší nosnost páska má.

Pásky vhodné k lepení zrcadel najdete třeba u značek TESA, CEYS Blue Tape nebo Den Braven. Například páska TESA 4952 má hustší pěnu, lepší přilnavost a okamžitě lepí. Navíc je odolná vůči změnám teplot a vlhkosti. S páskou určitě nešetřete, ať máte jistotu, že zrcadlo udrží.

Lepidlo na zrcadla

Nejjistějším řešením je lepidlo určené přímo na zrcadla, nejčastěji na bázi akrylátu. U těch se můžete spolehnout, že neobsahují žádné látky, které by zrcadlo mohly poškodit. Tato lepidla jsou tvrdší, ale taky o něco pomaleji schnou, proto je potřeba zrcadlo při lepení déle přidržet a zafixovat.

Využít můžete také tzv. MS polymerová lepidla, což je vlastně lepidlo a tmel dva v jednom. Tato lepidla mají vysokou počáteční přilnavost a udrží i těžší zrcadla. Sáhněte například po UHU Montage MS polymer, Bison Poly Max, nebo Mamut Glue High Den Braven.

Dejte si pozor, aby lepidlo neobsahovalo žádné acetáty, které reagují se zrcadlící plochou. Vytvořily by černé skvrny.

Silikon

Třetí možností je lepení silikonem. Ten vytvoří pevný a pružný spoj, který spolehlivě odolá vodě i teplotním rozdílům. Stejně jako u zrcadla si ale dejte pozor na acetáty, které obsahuje například sanitární silikon. Ideální volbou je neutrální silikon alcoxy. Silikon je vhodný i na drsné nerovné povrchy, ty jsou ale u obkladů výjimkou.

Co teda vybrat?

Pokud lepíte zrcadlo na nerovný povrch, je potřeba zkombinovat sílu lepidla nebo silikonu s oboustrannou lepící páskou. U hladkých obkladů vám spolehlivě postačí jen jedna z těchto metod lepení. V případě, že použijete lepidlo nebo silikon, ale musíte zrcadlo zafixovat, dokud spoje nezaschnou.

Pokud připevňujete větší a těžší zrcadla, jako jsou naše LED zrcadla na míru Artalo, nejspolehlivější je pověšení na háky. Vrtání se tak sice nevyhnete, budete mít ale jistotu, že zrcadlo zůstane na svém místě. Všechno příslušenství k montáži je součástí balení.

Ještě než se do lepení zrcadla pustíte

Obklady, na které budete zrcadlo lepit, je potřeba důkladně očistit. Nejdříve je zbavte veškerého prachu a pak dočistěte chemickým prostředkem. Ten nesmí obsahovat olejové látky proti vysušování rukou, povrch potřebujete naopak odmastit. Zapomeňte proto na Jar, Pur nebo Cif.

Ideální je technický benzín, perchloretylen nebo technický líh, který povrch zbaví mastnoty, všech nečistot i vlhkosti. Důkladně očistěte také lepenou plochu zrcadla vhodným šetrným mycím prostředkem.

Jak postupovat při lepení zrcadla na obklady

Vše máme připraveno a můžeme se pustit do lepení! Podíváme se na postup lepení s oboustrannou páskou a následně lepidlem nebo silikonem.

Lepení zrcadla s oboustrannou páskou

S páskou to bude jednoduchá a čistá práce. Zrcadlo si položte na rovnou plochu a pásku lepte ve směru pověšení zrcadla – tedy svisle. Naneste ji po obou stranách od horní hrany zrcadla až úplně dolů a několik pruhů taky v rovnoměrných rozestupech doprostřed zrcadla. Množství pásky zvolte podle její nosnosti. Pak už stačí zrcadlo pořádně přitlačit ke stěně a máte hotovo. Páska lepí okamžitě.

Lepení zrcadla s lepidlem nebo silikonem

Tady budete mít práce trošku více. Lepidlo naneste na zadní stranu zrcadla v bodech ve tvaru mřížky s pravidelnými rozestupy. Centimetr až dva nechte po stranách volné. Při přitlačení zrcadla ke zdi totiž lepidlo zvětší svou plochu a mohlo by přetéct přes hrany.

U větších zrcadel nebo při použití déle schnoucích lepidel či tmelů je dobré pojistit fixaci několika pruhy oboustranné pásky. Pokud pásku nemáte, je potřeba zrcadlo podepřít, dokud lepidlo nebo silikon kompletně nezaschne. K podepření můžete použít židli nebo dřevěné laťky. U zrcadla nad umyvadlem to ale může být problém. V každém případě po přitlačení zrcadla ke zdi minutu vyčkejte a přidržte ho na svém místě.

A máte hotovo!

Nenašli jste ještě perfektní koupelnové zrcadlo? Omrkněte naši nabídku LED zrcadel Artalo. Vyrábíme je na míru podle vašeho přání a můžete si k nim vybrat i řadu chytrých doplňků.

Zpět na přehled

Nahoru