Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak vyčistit a dokonale vyleštit zrcadlo

Jak vyčistit a dokonale vyleštit zrcadlo

Otisky prstů, fleky od zubní pasty, stopy po stékajících kapkách… Zrcadla dostávají pěkně zabrat. A vyčistit je tak, aby byly úplně bez šmouh, není zrovna jednoduché. Proto jsme pro vás sepsali přehled osvědčených metod, jak na dokonale čisté a vyleštěné zrcadlo.

S vodou buďte opatrní

Čištění obyčejnou vodou není úplně špatně, dejte si ale pozor, abyste jí nepoužili moc. Zvláště pokud má vaše zrcadlo rám, voda by do něj neměla zatéct. Na zrcadlech s rámem se v dolních rozích taky rád usazuje prach, který byste při čištění akorát roznesli. Nejlépe ho dostanete pryč starým zubním kartáčkem.

Po mokrém čištění zrcadlo hned důkladně vysušte – především jeho hrany. Ideální je na to hadr z mikrovlákna. Papírová utěrka by zanechala žmolky, froté hadr by špínu zase spíše roznesl.

Po čištění vodou bude potřeba zrcadlo ještě pořádně vyleštit. Jak na to, vám povíme v závěru článku.

Jaké prostředky jsou na čištění zrcadla vhodné

Pokud je zrcadlo opravdu špinavé a voda stačit nebude, pomůžou čisticí prostředky. Vyhněte se ale těm na čištění oken a skla. Často obsahují sloučeniny na bázi chlóru, které by zrcadlo nenávratně poškodily, a taky mýdlo, které zanechává šmouhy. Vhodné jsou čisticí prostředky na bázi alkoholu nebo pěna s nanotechnologií určená přímo pro čištění zrcadel.

Na čištění můžete použít i sodu, ocet nebo citrón

Zrcadlo vám pomůžou vyčistit i běžné ingredience, které najdete doma. Stejně jako to dělávaly naše babičky. Voda s citrónem vám pomůže odstranit vodní kámen, nevyčistíte s ní ale opravdu zašlou špínu. Na tu je lepším pomocníkem vinný ocet nebo jedlá soda. Vinný ocet stačí smíchat napůl s vodou, jedlou sodu jen s pár kapkami vody, aby vznikla kašička. Dejte si ale pozor, aby se soda rozpustila. Má abrazivní schopnosti a zrcadlo by mohla poškrábat.

U všech těchto podomácku vyrobených čističů dbejte na to, aby se nedostaly do kontaktu s hranou zrcadla. Svou kyselostí by je mohly poškodit.

Jak zrcadlo dokonale vyleštit

Už víme, jak zrcadlo vyčistit, teď je načase ho pořádně vyleštit. Určitě už jste slyšeli o leštění zrcadla pomocí novin. To ale není ideálním řešením. Když se noviny namočí, mohou pouštět inkoust a zrcadlo nenávratně poškodit. Jeho ostré hrany pak náchylnější zrcadla snadno poškrábou. Co teda použít? Zrcadlo nejlépe vyleštíte pomocí hadříku z mikrovlákna.

Jako prostředek na leštění pak použijte:

  • vodu napůl smíchanou s octem,
  • některý z kupovaných čisticích a leštících prostředků, které jsme popsali výše,
  • obyčejný líh.

Utěrku z mikrovlákna složte dvakrát napůl, abyste získali několik čistých ploch. Až se jedna zašpiní nebo příliš namočí, utěrku otočíte. Dosáhnete tak nejdokonalejšího výsledku. Pak celé zrcadlo zamlžte prostředkem, který jste si vybrali (ale nepřehánějte to) a leštěte systematicky od levého horního rohu k pravému a pomalu dolů.

Zní to banálně, ale uvidíte ten rozdíl, až se zrcadlo bude lesknout jako nikdy předtím! Stejným způsobem můžete vyleštit třeba i sklo ve sprchovém koutě nebo skleněný konferenční stůl.

TIP: U LED zrcadel si můžete jako chytrý doplněk zvolit praktické vyhřívání. Zrcadlo se tak nebude zamlžovat. Šmouhy od stékajících kapek vody už vás pak nebudou muset trápit.

Zpět na přehled

Nahoru