Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jak zařídit malou koupelnu a opticky ji zvětšit

Jak zařídit malou koupelnu a opticky ji zvětšit

Perete se s chybějícím prostorem v koupelně? Nevadí, i z malé koupelny se dá vykouzlit příjemný vzdušný prostor. Poradíme vám, jak zařídit malou koupelnu, aby vypadala opticky větší a splnila všechny požadavky na funkčnost.

Zvolte světlé barvy

Světlá barva je pro malou koupelnu jasnou volbou. Vsaďte na krémovou, béžovou, světle šedou nebo hnědou. Jestli se bojíte fádnosti, vyhrajte si s dekory dřeva nebo kamene. 
Pokud se nechcete vzdát výraznějších barev, věnujte jim pouze jednu stěnu – například za zrcadlem nebo ve sprchovém koutě, nebo je využijte pro menší prvky, jako jsou vodovodní baterie a doplňky.

Čím méně spár, tím lépe

Velké množství spár koupelnu opticky rozděluje. Naproti tomu velkoformátové obklady působí čistým a luxusním dojmem. A jestli chcete něco opravdu designového, zkombinujte je s 3D obklady. Zacházejte s nimi ale opatrně, stejně jako s výraznými barvami. V koupelně budou jedinečným dominantním prvkem.

TIP: I malá koupelna může vypadat luxusně. Přečtěte si našich 7 tipů pro zařízení luxusní koupelny.>>

Místo vany sprchový kout

To dá samozřejmě logiku. Vana by zabírala více místa. Sprchový kout je ale potřeba vybrat správně. Pak bude nejen šetřit místo, ale koupelnu taky opticky zvětší.

Ideálním řešením je sprchový kout bez vaničky typu walk-in, tedy s otevřeným vstupem. Podlaha v jedné rovině s jednolitou dlažbou bude působit jako pokračování místnosti. Zástěnu zvolte ideálně z klasického průhledného skla, které místnost nebude rozdělovat.

Máte koupelnu obdélníkového tvaru? Pak se nemusíte bát ani kratší obdélníkové vany. Zvažte ale, jestli pro ni máte vhodné místo vzhledem k umístění umyvadla, případně toalety a pračky.

Toaleta, která nezabírá prostor

Pokud máte koupelnu s toaletou, zvolte jednoznačně závěsný klozet upevněný na předstěnovém instalačním systému. Splachovací mechanismus u volně stojících toalet zabírá zbytečně moc místa a opticky narušuje jednolitost koupelny. Kromě toho je už dnes spíše retro.

Nábytek vybírejte pečlivě

Ideální jsou širší, ale méně hluboké skříňky, které nevyčnívající tolik do prostoru. Využijte také co nejefektivněji prostor pod umyvadlem. Pokud zvolíte umyvadlo položené na desce (ne zapuštěné), získáte úložného prostoru ještě víc.

Vyhněte se naopak otevřeným policím, které by působily rušivě, a udržujte plochy co nejvolnější. Pokud máte možnost, polici ve sprchovém koutě vyřešte formou výklenku ve zdi (niky). Vypadá designově a ušetří zase kousek místa.

Nemůže pračka jinam?

Při zařizování koupelny automaticky počítáme i s pračkou. Ta v ní ale zabírá spoustu místa. Zvažte, jestli by pro ni nebylo místo jinde.
Pokud je koupelna jedinou možností, zkuste pračku co nejvíce začlenit do prostoru a využít i místo nad ní. Můžete ji třeba umístit vedle umyvadlové skříňky a prodloužit horní desku skříňky až nad pračku. Nebo na stěnu nad ní instalovat policový systém s úložnými boxy.

Velké zrcadlo opticky zvětší prostor

Perfektním způsobem, jak opticky zvětšit koupelnu, je velké zrcadlo. Vedle něj by pak z obou stran mělo být osvětlení, abyste v obličeji neměli stíny. Skvělým řešením je LED zrcadlo se zabudovanými světly. Ušetříte tak prostor kolem zrcadla a místnost bude bez lamp vyčnívajících do prostoru působit opět o něco jednotněji.


LED zrcadlo vám rádi vyrobíme na míru. Můžete si zvolit optimální rozměr, ale i barvu světla. Skvělou vychytávkou jsou chytré doplňky jako zabudované kosmetické zrcátko, bluetooth reproduktor, vyhřívání proti zamlžení zrcadla nebo třeba meteostanice s WIFI.

Projděte si nabídku LED zrcadel na míru.

Vsaďte na bodová světla

V koupelně většinou nemáme denní světlo, musíme proto spoléhat na umělé osvětlení. A čím více světla, tím vypadá místnost prostorněji. Pro malou koupelnu jsou nejlepší volbou bodová světla zapuštěná ve stropě. Nezabírají žádné místo a můžete je libovolně rozmístit. Světlo tak bude rovnoměrně rozptýlené do celé místnosti.

U koupelnových světel ale nehraje roli jen design. Přečtěte si o tom, jak správně vybrat osvětlení do koupelny.

Zpět na přehled

Nahoru