Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jaká je ideální výška zrcadla v koupelně?

Jaká je ideální výška zrcadla v koupelně?

Chystáte se pořídit zrcadlo do koupelny a tápete s jeho rozměry? Jaká je ideální výška zrcadla a jak vysoko nad umyvadlem ho umístit? Pojďme se na to podívat.

Výška zrcadla v koupelně je individuální věc

V zrcadle byste měli vidět celý svůj obličej a trup alespoň po úroveň prsou. Minimální výška zrcadla v koupelně je proto 60 cm. To ale ještě neznamená, že je to ideální řešení.

Pokud máte mezi členy rodiny velké výškové rozdíly, je potřeba tomu přizpůsobit i výšku zrcadla. Spodní hrana zrcadla by měla být 100–120 cm nad zemí a horní hrana musí přesahovat temeno hlavy všech, kdo ho budou používat. Přihlédněte proto k vzrůstu nejvyššího a naopak nejnižšího člena domácnosti. Raději si nechte rezervu a vyberte větší rozměr.

V koupelně se ale nedoporučuje zrcadlo až na zem. Jednak to nedává příliš smysl, protože ho budete umisťovat za umyvadlo, a taky byste mohli zbytečně začít zpochybňovat vlastní tělo.

Pojďme si shrnout základní údaje o výšce a umístění zrcadla v koupelně:

  • Minimální výška zrcadla je 60 cm.
  • V zrcadle by se měli všichni členové domácnosti vidět od prsou až po temeno hlavy (se štědrou rezervou).
  • Spodní hrana zrcadla by měla být 100–120 cm nad zemí.

Jaká je ideální šířka zrcadla v koupelně?

V zrcadle byste měli vidět vaše ramena, jinak ale šířka závisí hlavně na vaší preferenci. Pokud máte malou koupelnu, s širším zrcadlem ji můžete krásně opticky zvětšit. Zrcadlo vám taky pomůže vnést do koupelny více světla, protože ho bude odrážet.

V nabídce LED zrcadel Artalo si můžete zvolit výšku i šířku zrcadla na míru, a to až do rozměru 100×200 cm. Se zabudovaným osvětlením bude krásným designovým prvkem koupelny.

Kam zrcadlo v prostoru umístit?

Nad umyvadlo samozřejmě. Jestli ale plánujete úplně novou koupelnu a můžete si vybrat, kde přesně umyvadlo bude, vyplatí se to promyslet.

Pokud je vaše koupelna tmavší nebo jí zkrátka chcete dodat více světla, zrcadlo umístěte naproti světelnému zdroji. To může být okno, umělé osvětlení nebo vchod do koupelny. Zrcadlo bude světlo odrážet a i z tmavšího prostoru vykouzlí hezky osvětlenou koupelnu.

Myslete ale i na to, že zrcadlo umístěné proti dveřím by vás mohlo trochu děsit. Představte si, že jdete večer na toaletu a v zrcadle uvidíte neočekávané pohyby na chodbě nebo ve vedlejší místnosti. Může to být pohyb záclony nebo stín větve v poryvu větru – v danou sekundu si to ale racionálně nezdůvodníte.

Jak vyřešit zrcadlo v koupelně pro děti?

Jestli vám to rozměry koupelny dovolí, dětem můžete udělat vlastní hygienický koutek. Zvláště malé slečny budou mít určitě radost z holčičího růžku, kam si dají svůj kartáček, oblíbenou zubní pastu, hřeben, gumičky do vlasů a další drobnosti. Výšku zrcadla jim tak můžete plně přizpůsobit.

V malé koupelně je nejčastějším řešením stolička, na kterou si děti vylezou. Zrcadlo pak umístěte nad umyvadlem co nejníže, aby se děti dobře viděly. Posledním řešením je menší zrcátko na rameni, které se dá ohýbat i směrem nahoru a dolů. Taková zrcátka bývají z jedné strany zvětšovací, a tak se budou hodit i vám pro snadnější líčení nebo holení.

Velké zrcadlo není jediným způsobem, jak koupelnu opticky zvětšit. Jestli řešíte menší prostor, spoustu užitečných rad najdete v článku Jak zařídit malou koupelnu a opticky ji zvětšit.

Zpět na přehled

Nahoru