Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Jaké světlo do koupelny vybrat? Kompletní průvodce

Jaké světlo do koupelny vybrat? Kompletní průvodce

Koupelna zpravidla nemá přístup denního světla, a tak je odkázaná na umělé osvětlení. Poradíme vám, jaké světlo do koupelny vybrat a jak ho správně rozmístit.

Koupelna zpravidla nemá přístup denního světla, a tak je odkázaná na umělé osvětlení. To musí být funkční, abyste na sebe ráno v zrcadle dobře viděli, ideálně ale taky relaxační, ať si po večerním návratu domů vychutnáte odpočinkovou sprchu nebo vanu. Všechno pak v koupelně ještě ztěžuje všudypřítomná vlhkost. Jak se v tom teda vyznat? Poradíme vám, jaké světlo do koupelny vybrat a jak ho správně rozmístit.

Kolik světel budete v koupelně potřebovat

Ideální počet a síla světel se odvíjí od velikosti a uspořádání vaší koupelny. Aby bylo osvětlení dostatečné, měli byste se seznámit s hodnotou nazývanou lumeny – ta udává intenzitu světla. U každých lepších světel tento parametr určitě najdete.

Jako ideální se pro koupelnu udává přibližně 200 lumenů na jeden metr čtvereční. Pokud má tedy vaše koupelna například 10 metrů čtverečních, potřebuje osvětlení o celkové síle alespoň 2000 lumenů.

Tato hodnota je ale pouze minimální, koupelnová světla totiž často míří záměrně do zdi nebo jsou zakrytá kvůli ochraně před vlhkostí. Zvolte proto raději silnější světla, u kterých můžete upravit intenzitu svícení.

TIP: Než se pustíte do výběru konkrétních světel, zjistěte, kolik můžete do koupelny umístit spínačů. Nemusíte se jimi ale zcela omezovat. Pokud vám počet spínačů nebude stačit, pořád máte možnost zapojit více světel pod jeden spínač. Pak je ale budete společně rozsvěcet a zhasínat. Další možností je vybrat světlo se zabudovaným spínačem a zapojit jej do elektřiny napřímo.

3 typy osvětlení do koupelny

Podle funkce a umístění můžeme světla do koupelny rozdělit na tři typy:

  • stropní osvětlení
  • osvětlení zrcadla
  • dekorativní osvětlení

Podíváme se blíže na všechny z nich.

Stropní osvětlení koupelny

Centrální stropní světlo by mělo osvětlovat celou koupelnu. Tak, aby v případě, že přijdete pro něco do skříňky v rohu místnosti, najdete to bez větších problémů. Usnadní vám to taky úklid, kdy nebudete muset rozsvěcet a zhasínat několikery vypínače, abyste dobře viděli do všech koutů.

Praktické a trendy jsou aktuálně bodovky. Ve velké koupelně lépe rozptýlí světlo a v té malé zase nebudou opticky zmenšovat prostor. Zvláště pokud zvolíte bodovky zapuštěné do zdi (stropu).


Bodové stropní osvětlení lépe rozptýlí světlo a opticky zvětší prostor.

Osvětlení zrcadla

Stropní světla vytváří na obličeji stíny. Proto je důležité světla umístit také po stranách zrcadla, aby váš obličej osvítila přímo. Jinak se zkrátka pořádně nenalíčíte ani neoholíte.

Pozor! Světlo nad zrcadlem nestačí, musí být opravdu umístěné po obou stranách.

Ideálním řešením je LED zrcadlo se zabudovanými LED pásky. Zrcadlo tak perfektně osvítí obličej, zároveň ale bude moderním designovým kouskem. Ve vaší koupelně vytvoří příjemnou atmosféru a dodá jí punc luxusu.

V naší nabídce najdete kvalitní hranatá i kulatá LED zrcadla, která si můžete upravit na míru podle vlastního přání. Zvolíte si rozměr, barvu osvětlení, typ vypínače a přidat můžete i řadu chytrých doplňků, jako je meteorologická stanice, reproduktor na hudbu nebo třeba vytápění, které zabrání zamlžování zrcadla. Z vašeho zrcadla se tak stane chytrý moderní prvek koupelny.

Prohlédněte si nabídku LED zrcadel s chytrými doplňky.>>

Dekorativní osvětlení koupelny

Dekorativní osvětlení se zpravidla umisťuje v okolí vany či sprchového koutu, na skříňku pod umyvadlem nebo do niky (výklenku ve zdi). V koupelně nemá zásadní funkci, proto záleží především na vaší preferenci a fantazii.

Nejčastější volbou jsou LED pásky. Dejte si ale pozor, aby měly dostatečnou ochranu proti vlhkosti. Osvětlení v bezprostřední blízkosti vany nebo sprchy by mělo mít minimální stupeň ochrany IP 65. Ochraně světel a bezpečnosti se dále v článku věnujeme ještě blíže.

Dekorativní osvětlení může sloužit i jako relaxační, pokud si chcete dopřát odpočinkovou koupel. K tomuto účelu vám ale klidně poslouží i LED zrcadlo, protože intenzitu jeho světla si můžete sami nastavit.



Jakou barvu světla do koupelny zvolit?

Barva světla dokáže výrazně změnit atmosféru koupelny. Na výběr máte ze tří barev:

  • teplá (2700 – 3400 Kelvinů)
  • neutrální (3500 – 4900 Kelvinů)
  • studená (5000 – 7000 Kelvinů)

Ideální je tyto barvy kombinovat. Stropní osvětlení zvolte neutrální nebo studené, které evokuje pocit čistoty. Pro zrcadlové osvětlení je vhodná rovněž neutrální, případně studená barva. Neutrální vám pomůže vidět co nejreálnější odstíny vaší tváře, studená zase odhalí intenzitu líčení. Pro relaxaci a uvolnění je pak nejlepší teplé světlo. Hodí se tak do oblasti vany nebo sprchy. 

Tato pravidla jsou ale pouze obecná. Nejvíce záleží na tom, jaká barva světla vyhovuje právě vám.

Myslete na bezpečnost

Světla jsou v koupelně vystavená vysoké vlhkosti. Proto musí mít dostatečnou ochranu, aby vám nehrozilo poranění elektrickým proudem.

Stupeň ochrany světla je dán hodnotou IP. Ta má dvě číslice, z nichž každá určuje jiný typ odolnosti:

  • První číslice udává stupeň ochrany před vniknutím cizích předmětů – mechanickou odolnost.
  • Druhá číslice udává stupeň ochrany před vniknutím vody.

Jak vysokou ochranu by tedy světla v koupelně měla mít? Světla kolem zrcadla a na stropě zvolte s ochranou IP 33 a vyšší, světla v bezprostřední blízkosti vany nebo sprchy pak minimálně IP 65. 

Zalíbila se vám designová a praktická LED zrcadla s chytrými doplňky? Prohlédněte si celou nabídku více než 25 designů a přizpůsobte si zrcadlo na míru svým přáním.

Prohlédnout LED zrcadla. >>

Zpět na přehled

Nahoru